Den äldsta scoutmusikkåren i Sverige!
                             100 år i år!

Axel Westin - Scoutmusikkårens grundare

Axel Westin - Scoutmusikkårens grundare

Scout – Musik – Scoutmusik - Karlshamns Scoutmusikkår

Karlshamns kyrkliga scoutkår bildades på juldagsmorgon 1923. Ganska snart kom idén att ha en egen orkester. På Valborgsmässoafton 1924 gjorde scoutmusikkåren sitt första framträdande, man åkte tåg från Karlshamn till Mörrum och marscherade till kyrkan till tonerna av ”Längtan till landet”. Man hade lånat instrument av O.F M-n Logen Polhem och trumpinnarna hade man svarvat av en gammal promenadkäpp. Scoutmusikkåren är en avdelning inom Karlshamns sjöscoutkår och är, vad vi vet, den äldsta Scoutmusikkåren i Sverige.

Musikkåren består idag av cirka 25 medlemmar. Vi spelar allt från marscher till pop och storbandsmusik. Vi repeterar på måndagkvällar i scoutstugan i Svanevik.
Som de flesta musikkårer i Sverige idag har vi svårt med rekryteringen. Har du spelat ett blås eller slagverksinstrument tidigare och bor i Karlshamn med omnejd är du välkommen att vara med, vi har alltid plats för fler!

Musikkårer har sitt ursprung inom krigsmakten, där man med musik skulle ingjuta mod i de stackars soldaterna. Finns det plats för detta inom den moderna scoutrörelsen? Svaret är; Ja!

Musik har alltid en positiv effekt och är en naturlig del av scouting. Ett exempel på musik inom scoutingen är våra mysiga lägerbål som vi har på kvällarna runt elden. 

Inom scoutrörelsen arbetar man utifrån scoutmetoden, det gör även vi fast vi har anpassat den utifrån våra förutsättningar

Learning by doing: Man behöver inte vara fullfjädrad musiker för att spela med oss, det räcker att man kan grunderna sitt instrument och att man vill lära sig. Vi har möjlighet att anpassa noterna efter musikanten.

Avdelningen / Patrullen: För oss är det orkestern och de olika sektionerna. Att arbeta tillsammans. Det räcker inte med att en eller två är duktiga, alla måste hjälpa till och alla är viktiga. Den som har varit med lite längre och kan lite mer hjälper den som är ny och inte så erfaren.

Ett stödjande ledarskap: Det finns utrymmer för medlemmarna att inte bara välja vad vi ska spela, man kan också komma med förslag hur vi ska framföra det.

Samhällsengagemang : Att stå upp för alla människors lika värde och rätten att må bra.

Våra fasta spelningar är

  • Sankt George
  • Valborgsmässoafton
  • Östersjöfestivalen
  • Kulturnatten
  • Tomteparaden 1:a advent
  • Musikresa till Lübecks julmarknad 2:a advent
  • Julaftonkonsert

Till detta kommer det ett antal konserter som planeras löpande.

Med anledning av pandemin tog vi upp en gammal idé inom scoutmusikkåren, att i stället för att repetera på våren åker vi ut och gör konserter för allmänheten.
Att göra det på våra äldreboende kändes som en självklarhet med tanke på att man förbjöd besök av anhöriga. Med hjälp av chefer och personal på boendena lyckades vi att ”coronasäkra” dessa konserter.
Vi har från början planerat för två spelningar, sedan blev det två till och två till. Eftersom vi sitter ute och spelar är det lite väderberoende men vi lyckades genomföra alla sex konserter och har fått förfrågan när vi kommer tillbaka fler gånger.

Scoutmusikkåren a´la 1929

Scoutmusikkåren a´la 1929

Scoutmusikkåren spelar på äldreboende i Hällaryd 2020

Scoutmusikkåren spelar på äldreboende i Hällaryd 2020

Senaste kommentaren

03.05 | 03:39

Hej Carolina! Vad kul att du vill att vi skall studentspela! Jag skall ta vidare din fråga till musikkårens styrelse och så återkommer jag till dig så snart jag fått ett svar.
Ha en bra dag!

02.05 | 07:31

Hej!!
Tänkte kolla om ni har möjlighet att spela på en studentmarsch i Olofström? 3 juni kl 15.00

Dela den här sidan